Deser




W roli głównej waniliowy&czekoladowy krem


Witaj 😀 Po raz pierwszy na moim blogu pojawił się przepis na deser, perełka wśród potraw wytrawnych. 
Ten deser przygotowywałam kilka razy, zawsze podawany w innej formie, dodawałam np. maliny, truskawki, brzoskwinie czy też ciastka maślane, czekoladowe itp. Dodawałam też lody, domowy dżem czy też kupny. Za każdym razem gdy dodatki się zmieniały, krem pozostał ten sam i zawsze smakuje obłędnie!
Ja raczej jestem miłośniczką deserów z kremem i to w dużej ilości. Nie zrozumcie mnie źle, uwielbiam ciasta, ciastka czy też pączki, ale muszą być one z nadzieniem kremowym w nieziemsko dużej ilości!
Dlatego dziś podzielę się z wami moją propozycją na krem i to w dwóch zestawieniach czyli waniliowym oraz czekoladowym. Dla miłośników kremu, idealny deser. 
Z przepisu kremu wychodzi spora ilość dlatego w przedstawionej formie, śmiało można podać taki deser na imprezę. Jest dość szybki w przygotowaniu wiec nie powinno wam zająć robienie go dużo czasu.
A zatem zapraszam! ❤




Składniki:

Krem
- mascarpone 250g
- śmietana 36%     250ml
- śmietana słodka 18%   100 ml
- fix do śmietany 18g
- budyń wanilinowy bez cukru ( przyrządź zgodnie z instrukcją na opakowaniu)
- cukier puder 3 łyżki
- cukier z wanilią ( Dr. Oetker)
- pół tabliczki czekolady gorzkiej
- tabliczka czekolady mlecznej

Dodatki
- banany ( najlepiej jeszcze zielonkawe )
- cukier brązowy 5 czubatych łyżek
- woda 50 ml
- sok wyciśnięty z 1 cytryny

- francuskie magdalenki 

- biały grejphtut 
- zielona trawa pszeniczna ( także do dekoracjii )

- rodzynki sułtańskie

Sposób przygotowania:

Krem waniliowy 
- Przygotuj wcześniej budyń, powinien być zimny aby użyć go do kremu. 
- Mascarpone przełuż do miski i chwile miksuj, następnie dodawaj po łyżce budyniu do momentu aż całość będzie jednolita.
- Ubij śmietane dodając fix śmietankowy i cukier puder.
- Do ubitej śmietany dodawaj masę budyniową, taką ilość w której masa ze śmietaną bedzią wciąż gęsta, dodaj sporą ilość cukru z wanilią ( najlepiej ponad połowę opakowania ). Całość wymieszaj szpatułką.
- Odstaw krem do lodówki.

Krem czekoladowy
- Do garnka wlej wody tak aby szklane naczynie, gdzie będzie roztapiała się czekolada, nie będzie dotykało płynu.
-Do szklanego naczynia ( w moim przypadku bylo to okrągłe naczynie żaroodporne ) wrzuć kostki czekolady i wlej śmietane 18% . Mieszaj do momentu aż całość się rozpuści.
- Część masy waniliowej przełuż do osobnego naczynia i wymieszaj razem z przestudzoną, roztopioną czekoladą.

Dodatki
- Skarmelizuj banany. Na patelni wlej wodę, dodaj cukier i sok z cytryny. Gdy płyn się skarmelizuje wrzuć pokrojone w plastry banany.
- Z grejpfruta wyjmij miąższ i obtocz go w proszku z trawy pszenicznej.
- Magdalenki przekrój wzdłuż. Na jedną część nałóż krem waniliowy, a na drugą część krem czekoladowy.

- Na talerzu ułóż każde ze składników. Gotowe!


SMACZNEGO!

Follow Me












Komentarze