Krewetki w morzu smaków


Krewetki w morzu smaków


  Witaj 😃 To był szalony weekend. Nie tylko dlatego, że odcięli w mojej okolicy prąd, przez co moje gotowanie przeniosłam na inną godzinę 😁 ale też przez jakieś dwie godziny szukałam pomelo 😄
Czy wy też tak macie, że jak nie potrzebujecie jakiejś rzeczy to mijacie ją za każdym razem, a jak już potrzebna jest to nigdzie znaleźć nie można 🙈 No to właśnie tak miałam...
Uwielbiam krewetki w każdej postaci, jak i owoce morza. Zawsze, gdy jadę na wakacje, jem te specjały. Już nie wspomnę o pysznych drinkach nad brzegiem morza😊 Patrząc przez okno  jeszcze bardziej tęsknie za wakacjami. No ale kawałek wakacji można przenieść na talerz, można zamknąć oczy, zrobić sobie mohito i wspominać ciepłe chwile...

Dlatego dziś podzielę się z wami przepisem, który w swoim składzie ma krewetki oraz jest syty i lekki. Nadaje się na kolację lub nawet lekki obiad. Na imprezy sprawdzi się idealnie 😀 Ze podanych składników wyjdą 4 porcje. Jest to szybkie danie 😏 Zapraszam 😍






Składniki:
- 300 g krewetek królewskich 
- 1/4 pomelo ( można dodać więcej )
- soliród 115 g
- kilka pomidorków koktajlowych
- roszpunka warzywna ( lub inna sałata )
- garść orzeszków piniowych
- garść czarnych oliwek
- pół czerwonej cebuli
- 2 płaskie łyżeczki tajskiej pasty chili
- trawa cytrynowa
- łyżeczka startego imbiru
- dobra oliwa ekstra virgin

Dip :
- 1/2 białego grejpfruta
- pół łyżeczki startego imbiru
- 2 starte ząbki czosnku
- kilka listków świeżej mięty
- kilka listków świeżej kolendry
- sok z połowy limonki
- olej lniany ( ilość tego składnika jest taka sama jak ilość soku z białego grejpfruta )


Sposób przygotowania :
- Zacznij od przygotowania dipu. Imbir zetrzyj na najmniejszych oczkach, czosnek przeciśnij przez praskę. Wrzuć wszystko do słoiczka, wlej sok z wyciśniętego grejpfruta oraz limonki. Dodaj poszatkowaną mięte oraz listki kolendry. Wlej olej lniany, zakręć słoik i wymieszaj wszystkie składniki po czym wstaw do lodówki.

- Przygotuj soliród zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

- Przygotuj krewetki. Świeże krewetki umyj, obierz, usuń przewód pokarmowy, ponownie przepłucz (można też dać gotowe mrożone krewetki królewskie) .

- Na rozgrzanej patelni, wlej 5 łyżek oliwy, dodaj wcześniej starty imbir oraz przekrojoną na pół trawę cytrynową. Po chwili wrzuć wcześniej przygotowane krewetki. Smaż tak przez minute, następnie dodaj tajskiej pasty chili. 
Smaż tak do momentu aż krewetki będą różowe ( gdy krewetki są mrożone, wystarczy smażyć przez kolejne 2 minuty). Pamiętaj aby cały czas mieszać. Po przygotowaniu przełóż krewetki do miseczki.

- Na tej samej patelni dodaj troche oliwy i podsmaż przez minutę soliród. Odstaw.

- Roszpunkę przepłucz i wysyp na papier ręcznikowy.
Pomelo obierz tak aby wyjąć kawałki miąższu, aby były bez białych błonek. Pokrój na plasterki.
Pomidorki koktajlowe przekrój w pół.
Cebule poszatkuj.
Orzechy piniowe upraż na suchej patelni.
Oliwki bez pestek podaj w całości.

-  Na talerzu rozłóż wszystkie składniki. Kolejność dowolna. Na sam koniec polej wszystko dipem i posyp danie orzeszkami. Gotowe!


SMACZNEGO!

Follow Me 




























































Komentarze

  1. Przepis super , a smak wysmienity ,dziekuje 😁

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) cieszę się że smakuje :) i zachęcam do wypróbowania kolejnych przepisów z bloga :) Pozdrawiam :)

      Usuń

Prześlij komentarz