Bigos dla Weganina i nie tylko!
Święta już za 7 dni! Korzystając z tej okazji postanowiłam zrobić bigos ale wegański. Od jakiegoś czasu ograniczam zwierzęta kopytne, dlatego też próbuje nowych smaków i pomysłów.
Czym są święta bez naszego kochanego bigosu. Zawsze dodawałam do niego karkówkę, wędzony boczek, kiełbasę swojską, ale w tym roku postanowiłam zrobić taki bigos, który odzwierciedla ten z mięsem - i udało się! Dużo czytałam w internacie jak go zrobić, z czym dodać żeby smakował chodź troche jak polski klasyk, aż w końcu dobrałam składniki, które mi najbardziej odpowiadały i stworzyłam swoją wersję tego świątecznego przysmaku. Szczerze, nie spodziewałam się takiego efektu WoW w moich nienasyconych kubkach smakowych, zachęcam również Ciebie do spróbowania, zapraszam !
Bigos w wersji wegańskiej
Składniki:
- 1,3 kg kapusty kiszonej (nie kwaszonej, koniecznie)
- 1,4 kg świeżej kapusty
- 200 g zielonej soczewicy
- 250 ml wódki na bazie kory dębowej
- 3 kostki tofu (takiego które można smażyć!)
- 80 g suszonych grzybów
- 15 suszonych śliwek
- 3 starte już jabłka
- 1/2 jabłka
- 4 duże cebule
- 4 ząbki czosnku
- 10 łyżek sosu sojowego
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 6 ziaren ziela angielskiego, ziaren jałowca, liści laurowych
- 1 łyżeczka nasion kopru
- 1/2 łyżeczki kminku mielonego
- 1/2 łyżeczki gorczycy białej
- 1/2 łyżeczki nasion kolendry
- Po jednej łyżeczce pieprzu ziołowego, tymianku, rozmarynu, majeranku, czosnku niedźwiedziego,
- 2 łyżki wędzonej papryki
- 2 litry wody
- 8 łyżek oleju rzepakowego
- na koniec doprawić solą i czarnym pieprzem oraz sokiem z kiszonej kapusty, w przypadku kiedy bigos będzie za słodki, gdy zaś będzie za kwaśny dodać cukier
Sposób przygotowania:
- Kiszoną kapustę delikatnie opłukać, pokroić. Świeżą kapustę umyć i pokroić w półksiężyce.
Do rozgrzanego garnka (gdzie będzie robiony bigos) dodać 4 łyżki oleju rzepakowego, wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek przekrojony w pół. Podsmażyć do momentu gdy cebula się zeszkli i wrzucić wcześniej przygotowane kapusty. W tym momencie wlewamy wodę i gotujemy tak 30 min.
- W tym czasie do garnuszka wrzucić suszone grzyby z połową jabłka. Należy wlać wodę tak aby nie do końca zakrywały grzyby. gotować tak 40 min na małym ogniu ( w razie potrzeby podlać delikatnie wodą).
- Osobno ugotować soczewice, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odstawić.
-Tofu pokroić w małą kostkę i wrzucić na rozgrzaną patelnie z 4 łyżkami oleju rzepakowego przyprawić solą i smażyć do prawie skwarki , jak boczek. Odstawić.
- Po 30 minutach wrzucić do kapusty wszystkie przyprawy, wódkę, śliwki suszone, jabłka oraz grzyby ( gotowane już po 40 minutach) i wymieszać.
- Bigos gotować tak przez 3 - 4 godziny bez przykrycia, mieszając co jakiś czas. Gdyby kapusta zaczęła delikatnie przylegać do dna garnka, należy podlać bigos woda z soku kapusty kiszonej lub wodą. W momencie gdy już się przypaliła należy zmienić garnek! ( ja nie mając drugiego dużego garnka , przekładam bigos do naczynia, szoruje garnek i bigos przekładam ponownie do czystego garnka).
- Na godzinę przed końcem dodać soczewice , a na sam koniec doprawić do smaku i dodaj tofu, wymieszać i gotowe!
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz