Przystawki z trzech różnych past + serowe trójkąty
Hej 😊 Jak już niektórzy z Was wiedzą, w tym poście postanowiłam przedstawić swoje pomysły przygotowania przystawek na domową imprezę, śniadanie lub coś z czego można zrobić obiad. Mowa tu oczywiście o trzech różnych pastach.
Są one w wersji wytrawnej, można także przyrządzić je w wersji wegańskiej jak i wegetariańskiej, wystarczy nie dodać składników, który się dać nie chcę 😋
Mimo że każda wersja pasty posiada awokado, jogurt oraz twaróg to każda z nich smakuje inaczej. Są bardzo wyraźne w smaku.
Są one proste w przygotowaniu ale nie ukrywam, że mogą być troche czasochłonne. Ale na to też jest rada, wystarczy, że niektóre składniki przygotujemy dzień wcześniej, wtedy powinno iść o wiele łatwiej i szybciej.
Także zapraszam was na moją wersję przystawek 😍
Pasta z pieczoną cukinią
- 2 pieczone cukinie
- świeże awokado
- 2 ząbki czosnku
- 100g chudego twarogu
- łyżeczka gęstego jogurtu naturalnego
- trochę oliwy
- łyżka suszonego oregano, pieprz, sól
Sposób przygotowania:
- Nagrzej piekarnik na 200 stopni. Cukinie umyj, odetnij końcówki i przekrój w wzdłuż. Na blachę rozłóż papier do pieczenia, a na nim cukinie, posyp przyprawami. Piecz około 30 min .
- Gdy cukinia wystygnie wszystkie składniki zblenduj razem na jednolitą konsystencję i dopraw do smaku.
Pasta z pieczoną papryką
- czerwona papryka
- awokado
- 2 ząbki czosnku
- mała garść natki pietruszki
- 100g chudego twarogu
- łyżeczka gęstego jogurtu naturalnego
- 5 goździków
- pół łyżeczki miodu ( opcjonalnie)
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Paprykę umyj, osusz. Odetnij górę papryki i wrzuć do środka goździki. Paprykę połóż na grubą folię i posyp gruboziarnistym pieprzem i solą, szczelnie zawiń całość. Na tą samą blachę gdzie jest przygotowana cukinia, połóż paprykę i piecz razem. W przypadku gdy robisz jedną pastę z papryki, piekarnik przygotowujemy tak samo jak i czas pieczenia jest taki sam jak w przypadku cukinii.
- Gdy papryka wystygnie, wszystkie składniki zblenduj na jednolitą konsystencję i dopraw do smaku.
Pasta z awokado
- awokado
- duże jajko
- łyżka gęstego jogurtu naturalnego
- 2 ząbki czosnku
- łyżka oleju z suszonych pomidorów
- 3 małe cebulki dymki
- sól, pieprz
- pół łyżeczki kurkumy ( opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
- Awokado obierz, jajko ugotuj na półtwardo, cebulki odetnij od szczypiorku umyj i osusz.
- Wszystkie składniki zblenduj na gęstą konsystencję, dopraw do smaku.
Trójkątna przystawka serowa
Ciasto na naleśniki:
- 100 g mąki pszennej
- 100 ml mleka
- jajko
- 2 czubate łyżki gęstego jogurtu naturalnego
- przyprawy : sól, pieprz, łyżeczka suszonego oregano, pół łyżeczki suszonego tymianku
- 3 łyżki oleju roślinnego
Do środka
- starty parmezan ( dowolna ilość, ja dodaje dość sporo )
Sposób przygotowania:
- Naleśniki smażymy jak zwykle, ale gdy jedna strona naleśnika będzie gotowa to po odwróceniu na połowie strony nasyp dość sporo parmezanu. Złóż naleśnika i smaż do momentu aż będzie chrupki.
Tę przystawkę należy podawać dość szybko ponieważ po jakimś czasie traci swoją chrupkość.
Podawać z pozostałą resztą pastą z przystawek lub z keczupem i majonezem.
SPODY DO PAST
Gofry
- 150 g mąki jaglanej lub zwykłej ( można też 75 g tej i tej)
- 100ml mleka
- dwie łyżki oleju z suszonych pomidorów
- jajko
- dwie łyżki suszonego oregano
- dwie łyżki gęstego jogurtu n.
- sol i pieprz
- 100ml mleka
- dwie łyżki oleju z suszonych pomidorów
- jajko
- dwie łyżki suszonego oregano
- dwie łyżki gęstego jogurtu n.
- sol i pieprz
- Suszone składniki połączyć osobno, mokre tak samo. Potem całość wymieszać razem mikserem.
- Piec gofry w gofrownicy około 10 min. Tak aby były brązowe i chrupkie.
- Należy kontrolować gofry ponieważ każdy ma inną. W tym przepisie użyłam gofrownicy o mocy 1200 V .
Chleb tostowy
- Należy spiec tosty na grillu lub w piekarniku aż będą mocno chrupkie
Naleśniki
- Ten sam przepis co w przepisie na trójkątne przystawki serowe
Chleb
- Na rozgrzanej patelni rozłóż kromki chleba i grilluj do momentu aż zaczną się lekko przypalać. Gdy będą za mocno przypalone, wystarczy zeskrobać miejsca przypalenia.
DODATKI
Do każdej z past przygotowałam następujące dodatki:
- suszone pomidory
- awokado
- rukole
- żółtą paprykę
- małe, ostre ogórki konserwowe ( dostaniecie je w sklepie Lidl )
- łosoś wędzony
- świeży ogórek
- sałata
Oczywiście, każdy może dobrać swoje ulubione dodatki.
SMACZNEGO!
FollowMe :
Komentarze
Prześlij komentarz