Frutti di Mare
Hej! Właśnie zdałam sobie sprawę że wstawiam sporo przepisów we Włoskim stylu. No cóż... Uwielbiam tą kuchnie.
Świat pomału wraca do normy i mam nadzieję że będzie tylko do przodu. W tym roku mam w planach zwiedzać Wielką Brytanie, poznawać nowe smaki i szukać ciekawych miejsc do zwiedzenia. Myślę że za jakiś czas wstawie post na temat - ciekawych miejsc gdzie też można dobrze zjeść, - rzeźników gdzie można dostać dobrej jakości, świeże mięso, - sklepów wartych odwiedzenia, - restauracji oraz jadłodajni z pysznym jedzeniem itp.
Mam nadzieję że zainteresują Was takie tematy. Koniecznie dajcie znać.
A teraz zapraszam do kuchni !
Składniki:
-makaron 250 g
-krewetki 300 g
-mieszanka owoców morza 400 g
-pomidorki koktajlowe 350 g
-2 duże szalotki
-białe wino 200 ml
-przecier pomidorowy 2 czubate łyżki
-miód
-4 ząbki czosnku
-pół łyżeczki płatków chili
-sok z cytryny
-sól, pieprz
-natka pietruszki
-oliwa
-opcjonalnie parmezan
Sposób przygotowania:
- Wstaw wodę na makaron, gdy się zagotuję dodaj sól i wrzuć makaron. Gotuj al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- W tym czasie pokrój czosnek w cienkie plastry, szalotkę w kostkę i smaż około 3 minuty na rozgrzanej oliwie.
- Następnie wrzuć pomidorki koktajlowe, płatki chili i wlej wino. Gdy cały alkohol wyparuje wrzuć krewetki oraz mieszankę owoców morza. Gdy się zagotuje, po 3 minutach dodaj przecier pomidorowy, wymieszaj i gotuj tak pod przykryciem około 3 minuty. Potem zbalansuj smak miodem, cytryną, solą oraz pieprzem.
- Gdy makaron będzie gotowy, przecedź go i wrzuć do sosu z owocami morza. Dopraw do smaku. Na koniec możesz posypać danie natką pietruszki oraz parmezanem. Gotowe!
SMACZNEGO!
Follow Me
ZAPRASZAM RÓWNIEŻ NA GRUPĘ
NA FACEBOOKU :
mAnIaPlAnOwAnIa
Komentarze
Prześlij komentarz