Frutti di Mare - mój smak na ten przysmak




Frutti di Mare


Hej! Właśnie zdałam sobie sprawę że wstawiam sporo przepisów we Włoskim stylu. No cóż... Uwielbiam tą kuchnie. 
Świat pomału wraca do normy i mam nadzieję że będzie tylko do przodu. W tym roku mam w planach zwiedzać Wielką Brytanie, poznawać nowe smaki i szukać ciekawych miejsc do zwiedzenia. Myślę że za jakiś czas wstawie post na temat - ciekawych miejsc gdzie też można dobrze zjeść, - rzeźników gdzie można dostać dobrej jakości, świeże mięso, - sklepów wartych odwiedzenia, - restauracji oraz jadłodajni z pysznym jedzeniem itp. 
Mam nadzieję że zainteresują Was takie tematy. Koniecznie dajcie znać. 
A teraz zapraszam do kuchni !

Składniki:
-makaron 250 g
-krewetki 300 g
-mieszanka owoców morza 400 g
-pomidorki koktajlowe 350 g
-2 duże szalotki
-białe wino 200 ml
-przecier pomidorowy 2 czubate łyżki
-miód 
-4 ząbki czosnku
-pół łyżeczki płatków chili
-sok z cytryny
-sól, pieprz
-natka pietruszki
-oliwa

-opcjonalnie parmezan 


Sposób przygotowania:
- Wstaw wodę na makaron, gdy się zagotuję dodaj sól i wrzuć makaron. Gotuj al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

- W tym czasie pokrój czosnek w cienkie plastry, szalotkę w kostkę i smaż około 3 minuty na rozgrzanej oliwie. 

- Następnie wrzuć pomidorki koktajlowe, płatki chili i wlej wino. Gdy cały alkohol wyparuje wrzuć krewetki oraz mieszankę owoców morza. Gdy się zagotuje, po 3 minutach dodaj przecier pomidorowy, wymieszaj i gotuj tak pod przykryciem około 3 minuty. Potem zbalansuj smak miodem, cytryną, solą oraz pieprzem.
- Gdy makaron będzie gotowy, przecedź go i wrzuć do sosu z owocami morza. Dopraw do smaku. Na koniec możesz posypać danie natką pietruszki oraz parmezanem. Gotowe!

SMACZNEGO!
Follow Me

ZAPRASZAM RÓWNIEŻ NA GRUPĘ
NA FACEBOOKU :
mAnIaPlAnOwAnIa









Komentarze