Nie tak-zwykłe Naleśniki


Któregoś wieczoru w sobotę (dokładniej była gdzieś tak 22 godzina) zabrało mnie, żeby zrobić
coś do jedzenia, ponieważ jak zwykle kiedy naoglądałam się programów czy seriali kulinarnych (akurat wtedy obejrzałam serial "Na noże", PS. mam nadzieję że ten serial wróci ), zawsze dostaje natchnienia, bo też chcę coś spróbować zrobić, z tego co akurat mam do wykorzystania. No i tak zrobiłam naleśniki z nadzieniem, no ale nie takim zwykłym. Pewnie o tej godzinie były jeszcze otwarte take way, bo w końcu to Anglia, ale fast food.... i to na noc.... stanowcze nie!
Dlatego nie ma to jak samemu coś się zrobi!



Naleśniki zrobić jak zwykle (oczywiście mąkę przesiać),prócz tego dodać dodatkowo: jogurt naturalny ( 6 łyżek) oraz prócz soli i pieprzu dodać szczyptę oregano. Taką masę przygotować na 6 naleśników i usmażyć na maśle.
Składniki na farsz:
  • 2 awokado
  • 2 jajka (ugotowane na miękko)
  • 5 suszonych w oliwie pomidorów
  • 7 suszonych śliwek
  • 2 duże garście świeżego szpinaku 
  • 2 większe szalotki (lub 1cebula)
  • twaróg
  • pieprz, sól (według uznania)
  • 8 niedużych pieczarek 
  • 2 ząbki czosnku
Sposób przygotowania:
- Cebule zeszklić w małym garnku na maśle, dodać wcześniej posiekane w mała kostkę suszone śliwki i pomidory, przyprawić szczyptą soli i pieprzu. Smażyć około 10 minut na nie dużym ogniu. Następnie wrzucić poszatkowany szpinak. Po około 2 minutach przełożyć farsz do miseczki ( przez słodycz śliwek może słodycz przywierać do garnka, ale spokojnie domyje się) , farsz najlepiej postawić kolo otwartego okna żeby wystygnął.
-W tym samym garnku dodać oliwy z suszonych pomidorów, następnie dodać posiekany drobniutko czosnek wraz z pokrojonymi w cienkie plasterki pieczarkami. Smażyć przez chwile aż pieczarki zaczną brązowieć.
-Chłodny farsz należy wymieszać z drobno pokrojonymi jajkami (jajka będą się rozpadały przy krojeniu i żółtko będzie wylatywało, należy go zebrać nożem delikatnie z deski i wrzucić do miseczki).
Sposób podania: 

Na talerzu rozłożyć naleśnik (można posmarować odrobiną majonezu), następnie nałożyć łyżkę farszu, położyć na to pokrojone w paski awokado, posypać twarogiem i dodać pieczarki.
Tak przygotowane naleśniki dobrze zawinąć i podawać ( naleśniki można przesmażyć na maśle, jeśli ktoś woli na ciepło).
SMACZNEGO!




Follow Me on Instagram:








Komentarze

Prześlij komentarz