Kurczak w aromacie cytrusowym




Kurczę Pieczone z ziemniakami w aromacie cytrusowym

  Witam Cię ponownie :) Spojrzałam w kalendarz i oczom nie wierzę. Zaraz mamy Luty. Niedawno żegnaliśmy rok 2019, dopiero co pisaliśmy postanowienia noworoczne, a tu proszę. Czas leci nieubłaganie, dlatego zamiast skupiać się na upływających dniach staram skupiać swoją uwagę na celach, które sobie zapisałam w plannerze . 

  Dziś wrzucam dla was przepis na danie "jednogarnkowe". Czasem taka opcja jest idealna gdy szybko i bez kombinowania chcesz zrobić obiad. Tego cytrusowego kurczaka przygotowałam gdy wróciłam ze słonecznej Hiszpanii w drugi dzień Świąt Bożego Narodzenia. Chciałam zrobić coś szybkiego, a zarazem smacznego. Oczywiście zakupów świątecznych nie zrobiliśmy przed wylotem więc zostało na ganiać po sklepach w poszukiwaniu produktów. 
 Dlatego dziś chcę podzielić się z wami tym oto przepisem. Kurczak jest smaczny, rozpadający się. Jak zresztą widać na załączonym obrazku ;) Jest idealnym rozwiązaniem na szybki obiad przez ziemniaki przyrządzone inaczej niż zawsze. Zachęcam do wypróbowania mojego kurczaka pieczonego :)

  ZAPRASZAM



Składniki:
- kurczak cały
- 4 duże ziemniaki
- duża czerwona cebula
- 4 cytryny
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- natka pietruszki
- papryka czerwona w proszku
- 4 ząbki czosnku
- sól morska i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

- Nagrzej piekarnik do 180 stopni.

- Kurczaka oczyścić, umyć i wysuszyć. Oliwę połącz z trzema łyżkami papryki, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i pieprzem. Tak przygotowaną marynatą, dokładnie natrzyj całego kurczaka, także jego środek. Dwie cytryny przekrój w ćwiartki i upchaj do środka kurczaka. Wykałaczkami zamknij otwór kurczaka, tak aby cytryny nie wyleciały podczas pieczenia.

-Ziemniaki umyj, przekrój wzdłuż na 4 części. Dwie cytryny ponakłuwaj w kilku miejscach widelcem i razem z ziemniakami wrzuć do garnka. Zalej wszystko wodą i dodaj soli. Gotuj tak, aż ziemniaki będą al dente. Następnie ziemniaki przecedź przez durszlak. Cytryny odstaw na bok. 


- Do głębokiej blachy wrzuć wcześniej przygotowane ziemniaki, cebulę pokrojoną w ćwiartki. Gdy cytryna z gotowanych ziemniaków ostygnie, pokrój ją na mniejsze kawałki i rozłóż pomiędzy ziemniaki . Polej wszystko sporą ilością oliwy, posyp solą i pieprzem. Następnie połóż wcześniej przygotowanego kurczaka i wszystko szczelnie zakryj folią.

- Tak przygotowaną blachę włóż do nagrzanego piekarnika na 60-70 min.
  ( kilogram kurczaka to 60 min pieczenia )

- 10 minut przed końcem zdejmij folię i piecz przez ten czas bez przykrycia.

- Na koniec posyp natką pietruszki. Gotowe!


SMACZNEGO!

Follow Me:


























Komentarze