Risotto - Włochy na talerzu!
Risotto - popularna potrawa północnej kuchni włoskiej, tak pisze Wikipedia . Jestem wdzięczna Włochom za stworzenie tego dania. Mam nadzieje, że będę miała okazję spróbować tego dania, tam z skąd się wywodzi. Jest to jedno z moich ulubionych dań. Ta kremowa konsystencja, plus ulubione dodatki. Robiłam też wersje z krewetkami i tak samo smakuje obłędnie. Do tej potrawy naprawdę można dodać co się lubi. W tej wersji akurat są to pieczarki i szparagi w dużej ilości, lubię dużą ilość dodatków więc ich nie szczędzę też w tym przepisie.
Ta potrawa idealnie nadaje się na romantyczną kolacje. Jest dość szybka i prosta do przygotowania, o ile mamy gotowy bulion z dnia poprzedniego :) Chodź trzeba uważać, aby ryż nie rozgotował się. Minusem może być to, że przez cały proces gotowania trzeba cały czas mieszać potrawę i pilnować jej aby uzupełniać bulion. Ale naprawdę warto, końcowy efekt wynagrodzi cierpliwe duszyczki :)
Jeżeli jeszcze nie spróbowałeś/aś zrobić Risotto to koniecznie wkładaj fartuch i do dzieła! Zapraszam!
Składniki:
- ryż Arborio 200g
- bulion 1 litr ( warzywny lub mięsny )
- brązowe pieczarki ( dałam całą paczkę )
- szparagi ( 2 paczki )
- 200 ml białego wina wytrawnego ( nie pierwsze lepsze, np. takie które smakuje Wam )
- parmezan 100g
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki masła
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
- Cebule pokroić w kosteczkę, czosnek drobno poszatkować, pieczarki pokroić w dość grube plasterki. Końcówki szaragów należy obrać obieraczką, suche końce odkroić, następnie tak przygotowane szparagi pokroić w mniejsze kawałki. Główki odciąć i zostawić do dekoracji.
- Na rozgrzaną patelnie wlej oliwę i łyżkę masła. Gdy masło się roztopi wrzuć cebulę, gdy się zeszkli dodaj czosnek, przygotowane szparagi i pieczarki. Smaż tak przez 3 minuty. Potem wrzuć ryż i smaż tak do momentu aż ryż zacznie być przezroczysty. Cały czas należy wszystko mieszać.
- Następnie, wlej wino. Czekaj aż cały alkohol wyparuje. Pamiętaj aby cały czas wszystko mieszać. Gdy płyn odparuje, należy dodać chochlę bulionu i mieszać, potem gdy płyn ponownie odparuje należy znów dodać chochlę bulionu i mieszać. Ponawiaj ten proces do momentu gdy ryż będzie miękki ale nie rozgotowany, powinno to zająć około 20 minut.
- Gdy ryż będzie miękki, dodaj resztę zimnego masła, następnie starty parmezan. Wszystko razem wymieszaj.
- Przełóż gotowe risotto na talerze i dodaj główki szparagów ( można też dodać posiekaną natkę pietruszki ). Gotowe!
SMACZNEGO!
#niematojaksamemucossiezrobi
Follow Me
Komentarze
Prześlij komentarz