Comber jagnięcy


W roli głównej  "Comber Jagnięcy"


z dodatkami

Witajcie 😀Zacznę tu od pytania do Was, jak upłynął wam weekend?
Dla mnie był to cudowny czas spędzony w gronie znajomych. Postanowiliśmy te Walentynki spędzić na wychodnym. Zazwyczaj chodziliśmy w ten dzień do  restauracji, kina czy przyrządzałam kolacje w domu. Ale nie tym razem 😜 I to był bardzo dobry pomysł. Wszyscy potem przyszliśmy do nas i graliśmy w gry, jedliśmy kurczaka... aha to jednak coś zrobiłam do jedzenia 🙈
To była naprawdę cudowny czas.

No ale dzień później trzeba było coś upichcić. Więc dziś podzielę się z Wami moim pomysłem na comber jagnięcy. Przyznam szczerze że nigdy nie przyrządzałam tego dania ale wyszło naprawdę cudownie. Mięsko wyszło miękkie, soczyste i bardzo aromatyczne. Tak więc zapraszam Was na mój aromatyczny Comber Jagnięcy. 







Składniki:
- 0,5 kg combra jagnięcego
- 2 szt. kopru włoskiego
- 5 łyżek octu winnego
- oliwa z oliwek
- sól i pieprz
- kilogram ugotowanych, zimnych już ziemniaków ( od razu po ugotowaniu przeciśnij je przez praskę )
- mąka ziemniaczana

Na marynatę:
- świeże zioła: garść listków mięty, około 10 listków szałwii, 3 gałązków tymianku, 2 spore gałązki rozmarynu, 5 gałązków estragonu, 3 gałązki estragonu, 4 ząbki czosnku
- sporo oleju lnianego
- sól, pieprz

Sposób przygotowania:

- Comber jagnięcy należy oczyścić z błon, umyć i wysuszyć.
- Przygotuj marynatę. Pozbądź się twardych gałązek z tymianku i rozmarynu, tak aby pozostały same listki. Do blendera wrzuć wszystkie zioła, prócz czosnku. Nalej dużą ilość oleju lnianego, dodaj sól i pieprz. Zblenduj wszystko jak najdrobniej się da. 
- Do miski gdzie będzie marynowało się mięso odcedź przez sitko zblendowane zioła. Pozostałą papkę wyrzuć.
Do tej samej miski wrzuć rozgnieciony czosnek w skorupkach ( tak nada więcej aromatu ) . 
- Wrzuć mięso w całości i wmasuj dokładnie marynatę w mięso i marynuj je w lodówce do 5 godzin lub pozostaw na całą noc.

 Zioła które zostały także możesz wymieszać z mięsem, potem można piec wszystko razem.

- Przed pieczeniem wyjmij mięso z lodówki 30 min przed pieczeniem. Następnie nagrzej piekarnik na 200 stopni. Na rozgrzanej patelni podsmaż mięso z każdej strony, tak aby się 'zamknęło'. 
Na dno naczynia żaroodpornego przełóż zioła i czosnek, na to połóż podsmażony comber. 
Dobrze byłoby aby naczynie żaroodporne było z pokrywką, jeżeli takiego nie posiadasz wystarczy przykryć całą górę naczynia folią aluminiową. 
Tak przygotowane mięso piecz 50 min  .

- W tym czasie zrób kluski śląskie. Wstaw wodę z solą. W misce ugnieć ziemniaki do dna miski, tak aby miały płaską powierzchnie. Wyjmij 1/4 ziemniaków i na to miejsce wsyp dokładnie taką samą ilość mąki ziemniaczanej. Dodaj sól i wyjęte ziemniaki, wszystko razem dokładnie wygnieć na jednolitą masę.
- Uformuj kluski z dziurką. Do gotującej się wody wrzuć kluski , tak aby zakryły całe dno. Po wypłynięciu gotuj na mniejszym ogniu przez 3-4 minuty.
- Do tego możesz zrobić szybki sos z pieczarek, lub zastąpić go innym. Ważne aby był dość płynny.

- Koper włoski poszatkuj . Dodaj ocet winny, oliwę i dopraw do smaku.

- Po upływie 50 min wyjmij comber na deskę i daj odpocząć przez około 10 min  . 
- Pokrój comber pomiędzy kostkami. Przełóż wszystko na talerz, sałatkę z kopru włoskiego, kluski śląskie z sosem i comber jagnięcy. Polej comber sosem z naczynia żaroodpornego . Gotowe!


SMACZNEGO!


Follow Me:


#niematojaksamemucossiezrobi

































Komentarze