Domowy hamburger



Domowy hamburger

z sosami

Cześć ! Witam się z Wami po tej długiej przerwie od bloga. Pierwsze co chciałabym się dowiedzieć to czy jesteście zdrowi? Nie da się ukryć że Korona Wirus dał się we znaki na całym świecie co spowodowało lekki chaos w moich planach i nie tylko moich, mam tylko nadzieje że ten 'Korona świrus'  skończy się jak najszybciej😓
Z skąd ta długa przerwa w blogu? Otóż mimo pandemii wciąż się uczę. Mamy wirtualną klasę i nadal ogrom nauki. Musiałam skupić się jakiś czas tylko na tym. No ale mam nadzieje że wszystko ogarnę i będę mogła nadrobić wpisy. Dlatego proszę o cierpliwość i zrozumienie 😊
Przez to że większość czasu trzeba siedzieć w domu, zostaje nam nic innego jak jedzenie i spalanie tego co się zjadło. Dlatego dziś podzielę się z wami przepisem po którym aż tak nie będzie trzeba spalać ponieważ jest to domowy fast food a taki jest najlepszy, bo nie ma to jak samemu coś się zrobi, coś co wiemy co znajduję się w środku.
Ten przysmak świetnie nadaje się na imprezę domową, którą na pewno większość z nas planuje po tym całym wirusie. Nic innego nie zostaje mi powiedzieć tylko zapraszam do kuchni 😙





Składniki:

Mięso

- 0,5 kg  mięsa wołowego ( 20% zawartości tłuszczu )
- 300 ml tłustego, zimnego rosołu
- średnia cebula
- 4 ząbki czosnku
- łyżeczka gorczycy białej w ziarnach, łyżka pieprzu czarnego w całości, łyżka kolendry w ziarnach, 
- łyżeczka pieprzu cytrynowego

Sosy

1. Sos czosnkowy
- 3 czubate łyżki jogurtu greckiego
- 2 czubate łyżki majonezu
- 5 ząbków czosnku
- szczypta pieprzu ognistego

2. Sos z filetami sardeli

- 5 filetów sardeli
- 2 duże żółtka
- łyżeczka sosu Worcestershire
- 2 ząbki czosnku
- płaska łyżeczka musztardy Dijon
- 2 łyżki soku z pomarańczy ( lub cytryny )
- 2 łyżki oliwy
- pół szklanki oleju roślinnego
- świeżo mielony pieprz

Dodatki

- ogórek gruntowy
- ogórek korniszony
- pomidor
- ser
- grillowana cebula czerwona lub biała


- Bułka ( w tym przepisie podałam świeżo pieczoną kajzerkę )


Sposób przygotowania:

- Mięso należy wcześniej przygotować. Wszystkie przyprawy należy zagnieść w moździerzu. Czosnek zgnieść w prasce. Cebulę zetrzeć na najdrobniejszych oczkach. Wszystko razem dokładnie  wymieszać w misce z mięsem i rosołem, dodając wszystkie przyprawy.
Odstawić na kilka godzin aby mięso się przeżarło.
Po tym czasie wyjmij mięso z lodówki 30 min przed grillowaniem.
Nagrzej grill. Sporą garść mięsa uformuj na płasko, smaż 6-7 min w grillu zamykanym. Gdy mięso będzie gotowe, odłóż na talerz i połuż na niego ser aby się mógł delikatnie roztopić.

- Pierwszy sos. Czosnek zgnieść w prasce. Wszystkie składniki razem wymieszać. Odstawić do lodówki aby się przeżarło.
- Drugi sos. Filety, czosnek poszatkuj drobno i przełóż do wysokiego naczynia ( u mnie był to słoik ), potem dodaj żółtka, musztardę, sos, sok z cytrusa, oliwę i wszystko razem zblenduj aż składniki się połączą. Następnie dolewaj partiami olej. Blenduj do momentu aż sos będzie gładki i gęsty. Odstaw do lodówki aby się przeżarło.

- Bułki upiecz. Dodatki pokrój.

- Na koniec złóż hamburgera. Jedną część bułki posmaruj sosem czosnkowym, drugą część sosem z filetami, nałóż na dolną cześć bułki mięso z serem oraz resztę dodatków. Gotowe!

SMACZNEGO!

Follow Me















Komentarze