Kurczak i cukinia w roli głównej


Danie i na ciepło i na zimno

coś na szybko 


Witaj 😀 Dziś przygotowałam dla was danie które może być podawane jako sałatka lub danie na ciepło. Gwarantuję że w każdej postaci smakuje dobrze :) 
Przez ten natłok obowiązków staram się robić obiad szybki ale smaczny, no wiadomo 😏
Niestety ostatnio mam tyle na głowie że głowa mała 😋 Przez ostatnie dwa dni tak myślenie mi się zablokowało, że musiałam odpocząć od wszystkiego. Dziś jest już o wiele lepiej, znów mogę myśleć i skupiać się swobodnie. Jest to normalne kiedy ma się dużo pracy dlatego dla mnie to nie jest nic nowego. Najważniejsze to ochłonąć aby móc wrócić na dobre tory i w żaden sposób nie załamywać się że dzień nie był produktywny. Wszystko jest okay, po prostu organizm daje nam do zrozumienia < halo! czas na przerwę!> 
I w tym krótkim poście i w dobrym humorze zapraszam was do kuchni. To też jest forma oderwania się od codziennych obowiązków.   


Składniki:

- 2 połówki piersi z kurczaka
- 4 małe cukinie
- 200g ryżu jaśminowego
- 6 małych ogórków konserwowych
- średniej wielkości czerwona cebula
- 2 duże gotowane marchewki ( najlepiej z rosołu )
- 250g zielonego ser pleśniowy
- 100 ml wytrawnego białego wina ( zamiast tego możesz dodać rosół lub wodę )
- 3 ząbki czosnku
- garść natki pietruszki
- łyżka kurkumy
- sól i pieprz do smaku
- Sok z połowy cytryny
- oliwa do smażenia
- jogurt grecki

Sposób przygotowania:

- Przygotuj ryż. Na szklankę ryżu dodaj dwie szklanki wody, dosyp sól i od momentu zagotowania zmniejsz gaz i tak gotuj ryż pod przykryciem co jakiś czas mieszając. Woda powinna odparować kiedy ryż będzie gotowy. W razie potrzeby dodaj przegotowanej wody.

- Piersi z kurczaka umyj, osusz i pokrój w zgrabną kostkę. Kurczaka podsmaż na rozgrzanej oliwie przez około 5 min, następnie posyp solą oraz kurkumą. Smaż jeszcze przez kilka minut co jakiś czas mieszając. Gdy kurczak będzie gotowy odstaw go na bok.

- Cukinie umyj, osusz i pokrój w półksiężyce. Smaż cukinie na tej samej patelni co kurczaka z dodatkiem oliwy i pieprzem oraz winem. Gdy alkohol wyparuje a cukinia będzie al dente, ostrożnie wyłów ją, pozostawiając soki z warzywa. Odstaw cukinie do tego samego naczynia co kurczaka. 

Następnie na patelni z wodą po cukinii, wrzuć ser pleśniowy. Zmniejsz ogień pod patelnią i mieszaj do momentu aż ser się roztopi. Potem dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i poszatkowaną natkę pietruszki. Mieszaj około 2 min. 

- Gdy ryż będzie gotowy, wymieszaj go z sosem z sera pleśniowego i wrzuć wszystko do naczynia z kurczakiem i cukinią. 

- Marchew oraz ogórki pokrój w kosteczkę, cebulę pokrój w piórka. Wszystko razem wymieszaj z sokiem z cytryny i dopraw do smaku.

- Podawaj z jogurtem greckim. Gotowe!

SMACZNEGO!

Follow Me


















Komentarze