Ravioli z szpinakiem i ricottą

Ravioli z pysznym nadzieniem 

szpinak z ricottą



 Cześć! Witam Cię i mam nadzieję że czujesz się dobrze 😃
Ostatnio w Anglii jest tak ładna pogoda że aż żal siedzieć cały czas w domu. Na szczęście mimo orzeczeń rządu aby pozostać w domu, można wyjść na spacer do lasu. I tak właśnie też zrobiłam tylko że w celu aby pobiegać. Mięsień mój nieszczęsny dał mi ostatnio po raz kolejny popalić, mimo tego staram się go rozruszać więc w parze z bólem ćwiczę, robię porządki, uczę się i próbuję nie zwariować 😁 Cały czas mam nadzieje że wszystko wróci do normy! Dodatkowo kończę projekt o którym wspomniałam wcześniej, nie zdradzając szczegółów. Tak i tym razem nie zdradzę, niedługo dowiecie się o co chodzi 😏 Dla subskrybentów bloga, którzy go skomentują i udostępnią będzie miła niespodzianka 💓
Dlatego śledźcie na bieżąco mój blog jak i Instagram 😍 

A teraz zapraszam do kuchni. Po raz kolejny zaglądamy w zakątki Włoch. Tym razem jest na stół wjechało Ravioli, bardzo popularne nie tylko we Włoszech. Nadziewane przeróżnymi składnikami! I jak byś ich nie podał zawsze są pyszne z sosem szałwiowym. Dlatego zachęcam do przygotowania i skonsumowania tego nieziemskiego przysmaku 💛 Zapraszam !



Składniki:

Ciasto
- 2,5 szklanki mąki ( tortowej )
- 3 jajka ( najlepiej wiejskie )
- 3 łyżki oliwy 
- 4 łyżki ciepłej wody

Farsz
- 2 garście szpinaku
- ricotta 200g
- parmezan 60g
- 3 żółtka 
- dużą szalotkę
- garść świeżej bazylii
- 4 ząbki czosnku
- sól i pieprz

Sos
- 2 ząbki czosnku ( w skorupce )
- kilka listków świeżej szałwii
- masło 100g
- sok z połowy cytryny
- świeżo mielony pieprz

- jajko do smarowania ciasta
- dodatkowy parmezan do posypania


Sposób przygotowania:

- Mąkę przesiać, wrzucić do naczynia gdzie będzie wyrabiane ciasto, jajka roztrzep w miseczce i połącz z mąką . Po chwili wyrabiania ciasta dodaj wodę i oliwę. Wyrabiaj ciasto 10 min . ( ja do wyrabiania ciasta użyłam robota kuchennego ). Ciasto powinno mieć jednolitą konsystencję i będzie dość twarde, to dobry znak :) Zawiń kulkę z ciasta w folię i wstaw do lodówki na czas przyrządzania farszu.

- Szpinak zblanszuj i posiekaj. Szalotkę, czosnek i bazylię posiekaj i podsmaż na oliwie. Następnie połącz wszystkie składniki i dopraw do smaku.

- Odetnij kawałek ciasta i rozwałkuj je tak aby było cienkie ( jeśli posiadasz użyj maszynki do makaronu ) . Następnie powycinaj dość szerokie pasy. 
Nakładaj po łyżeczce farszu na środku pasa w odstępach. Dookoła farszu, zwilż ciasto roztrzepanym jajkiem i nakryj je drugim pasem. Palcem, delikatnie dociśnij ciasto przy farszu, aby było jak najmniej powietrza w środku zamkniętego ravioli. Okrągłym nożykiem do pizzy wycinaj kształt ravioli, w ten sposób ciasto dookoła będzie szczelnie zamknięte.

- Przygotuj sos. Na rozgrzaną patelnie dodaj masło, czosnek i listki szałwii. Na koniec dodaj sok z cytryny.

- Do gotującej się wody z solą wrzuć kilka gotowych ravioli i gotuj tak 2 minuty.

- Na talerz rozłóż ravioli, polej sosem, posyp parmezanem i świeżo mielonym pieprzem. Gotowe!

SMACZNEGO!

Follow Me 




















Komentarze