Lamb Bourguignon


Lamb Bourguignon

                                                                z puree ziemniaczanym


Hej! Czy ktoś z Was oglądał film "Julie & Julia" ? Ja oglądałam już chyba 3 razy 😀 Jeśli to oglądaliście to na pewno znacie jej potrawę ,, Wołowina po burgundzku" czyli "Boeuf Bourguignon". Wikipedia piszę że potrawa wywodzi się z Burgundii i potrawa bywa jedną z najbardziej typowych potraw francuskich. Duszone mięso, warzywa z winem i bulionem. Potrawa rozpływa, dosłownie, się w ustach i idealnie nadaję się na imprezę w gronie znajomych lub rodzinny obiad. 
W tym przepisie jednak zamiast wołowiny użyłam mięso z łopatki jagnięcej , kość z łopatki dodałam do rosołu z wołowiną. Pychotka! Potrawa z tego przepisu jest na 5-6 osób.
Danie jest trochę czasochłonne ale uwierzcie mi że czasem warto postać w kuchni, szczególnie dla tej potrawy. Dobrze byłoby abyście mięso kupili od rzeźnika, najlepiej z polecenia. Dlatego też mieszkając w Anglii pytałam swoje koleżanki angielki czy gdzieś w okolicy znają takiego rzeźnika. Całe szczęście znały. Dlatego tu Wam wrzucam link do farmy, gdzie tam znajduję się sklep ze świeżym mięsem oraz produktami wiejskimi https://www.albionfarmshop.co.uk/ 
Świeże produkty nie są jedyną zaletą tego miejsca, piękny widok i możliwość zjedzenia pysznego śniadania czy obiadu też jest atutem tego miejsca. Dla osób mieszkających w okolicach Manchesteru nie będzie to daleka wyprawa. A czy wy znacie podobne miejsca? Jeśli tak to dajcie znać chętnie się dowiem. A teraz zapraszam do kuchni!

Składniki :

- łopatka jagnięca 1,5 kg
- brzuch wieprzowy 450 g
- małe marchewki 320 g
- małe szalotki 400 g
- duża biała cebula
- małe brązowe pieczarki 500 g
- czerwone wino wytrawne 300 ml ( użyłam ZARABANDA ROJĄ )
- bulion wołowy 1,2 l ( gdy gotowałam bulion wrzuciłam także kość z jagnięciny )
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki suszonego tymianku
- 3 liście laurowe
- 3 łyżki pasty pomidorowej 
- mąka
- oliwa do smażenia
- 2 łyżki masła
- sól i pieprz 

Puree ziemniaczane:

- 500g ugotowanych ziemniaków
- pół kostki prawdziwego masła
- 100 ml mleka
- szczypta soli i pieprzu


Sposób przygotowania:

- Ustaw piekarnik na 230 stopni.
- Na rozgrzaną patelnie wlej trochę oliwy i wrzuć pokrojone na małe kawałki brzuch wieprzowy. Smaż do momentu aż będzie brązowy z każdej strony. Przełóż do osobnego naczynia tak aby tłuszcz został na patelni. 

- Łopatkę  jagnięcą pokrój na dość duże kawałki i smaż na tej samej patelni, dodaj oliwy gdy będzie mało tłuszczu. Wrzucaj kawałki mięsa tak aby się nie stykały. Smaż je z każdej strony do momentu aż mięso się dość mocno zarumieni. Przełóż do osobnego naczynia.
Obtocz kawałki mięsa w mące i ułóż w naczyniu w którym mięso będzie dusiło się z warzywami. Po 5 minutach wyjmij mięso z piekarnika, obróć wszystkie kawałki na drugą stronę i ponownie wstaw na 5 min.

- W tym czasie podsmaż cebulę pokrojoną w piórka, na tej samej patelni gdzie smażyło się mięso. Po chwili wrzuć wcześniej przygotowane marchewki i smaż chwile. Odłóż gotowe warzywa do naczynia z brzuchem wieprzowym.

- Na tej samej patelni należy deglasować wino.

- Do jagnięciny wrzuć wieprzowinę, marchew oraz cebulę. Wlej wcześniej deglasowane wino oraz litr bulionu. Dodaj liść laurowy, paste pomidorową, rozgnieciony praską czosnek, łyżkę tymianku, łyżkę soli. Wszystko delikatnie przemieszaj. Szczelnie zamknij naczynie pokrywką lub folią aluminiową, wstaw do piekarnika i zmniejsz temperature na 160 stopni, piecz 2 godziny.

- 45 min przed przygotuj szalotki i pieczarki. Wcześniej obrane szalotki smaż w całości na patelni z łyżką masła i oliwą. Gdy zbrązowieją wlej 200 ml bulionu i dodaj łyżkę tymianku, gotuj do 40 minut na małym ogniu . Gdy szalotki będą gotowe przełóż je do naczynia. 

- Na rozgrzaną patelnie dodaj łyżkę masła i smaż pieczarki w całości, dodaj szczyptę soli oraz pieprzu. Smaż do momentu gdy pieczarki będą gotowe.

- Jeszcze gorące ziemniaki przepuść przez praskę. Dodaj zimne masło pokrojone w kostkę i zagniataj aż masło oraz ziemniaki się połączą. Następnie wlej zimne mleko, dodaj sól oraz pieprz i wymieszaj na jednolitą masę.

- Po upływie 2h wyjmij mięso z piekarnika. Kawałki jagnięciny ostrożnie przełóż do osobnego naczynia. Sos z duszonymi warzywami przecedź przez sitko do garnka. Dokładnie przecedź sos. Z naczynia gdzie było duszona potrawa wlej trochę przegotowanej wody i zeskrob resztki sosu, następnie przelej go do garnka z sosem i gotuj do momentu aż sos zgęstnieje, około 8 min od momentu zagotowania.

- Potrawę oraz puree przełóż na talerz. Dodaj duszoną szalotkę, pieczarki i całość polej sosem. Gotowe!


SMACZNEGO!

Follow Me:














Komentarze