Stek wołowy z żebra

Stek wołowy z żebra

z lekką sałatka





Witajcie! Dziś przepis zdecydowanie dla miłośników mięsa. Miałam pewien okres czasu gdy nie jadłam wołowiny w ogóle, taka przerwa po prostu i trwała pół roku. No ale gdy człowiek w dużej ilości naogląda się programów kulinarnych no to tak czy siak w końcu przypomni sobie o tym smaku steka no i skusi się. Dlatego ostatnio na romantyczną kolacje właśnie takiego steka przyrządziłam. Palce lizać - co tu dużo mówić, sami się przekonajcie. Zapraszam do kuchni 😃




 Pierw powiem jaki stek wybrać. Moim ulubieńcem, jak na razie, jest właśnie stek z żebra. Aby wybrać dobry stek należy zwrócić uwagę na ilość tłuszczu, czyli ilość tych marmurkowych żyłek, im więcej tym stek jest lepszy.
 Długość smażenia zależy od grubości i stopnia wysmażenia. Ja uwielbiam Medium Rare i w tym przepisie przeczytacie jak długo będę go smażyła aby taki efekt osiągnąć. Medium Rare jest najlepszym stopniem wysmażenia steka dlatego że wtedy można poczuć głębie tego smaku.
Stopnie wysmażenia - mamy ich 6. Podam kolejność od najmniej wysmażonego po najbardziej, czyli Bardzo krwisty ( Blue ), Krwisty ( Rare ), Średnio krwisty ( Medium Rare ) , Średnio wysmażony ( Medium ), Dobrze Wysmażony ( Medium Well ), Bardzo Dobrze Wysmażony ( Well Done ).



Składniki:
- stek wołowy z żebra 255g (Ribeye) 
- gałązka rozmarynu
- połowa czosnku ( z łupinkami )
- oliwa
- pieprz świeżo mielony
- sól
- łyżka masła

sałatka ( na 2 osoby )
- garść rukoli
- 150 g świeżego groszku cukrowego
- 3 łyżki soku z cytryny
- 4 łyżki oliwy
- sól, pieprz do smaku


Sposób przygotowania:

- Steka przepłucz w bieżącej wodzie i dokładnie wysusz, używając ręczniczków papierowych. Wysmaruj steka oliwą. Rozgrzej patelnie dodając trochę oliwy,  rozmaryn oraz czosnek. Pilnuj aby czosnek się nie przypalił, tak samo jak rozmaryn, gdy zauważysz że wystarczająco się przyrumienił zdejmij go z patelni, tak samo jak rozmaryn. 
- Połóż steka na patelnie. Smaż go 6 minut na Średnio Krwisty ( jeżeli chcesz go bardziej wysmażonego dodaj po minucie smażenia z każdej strony ). Po minucie przewróć go na drugą stronę, następnie po kolejnej minucie przewróć go ponownie. Minute później zrób to samo i tak do 6 minut. W ostatnich dwóch minutach smażenia posyp steka pieprzem.
- Po 6 minutach odłóż steka na deskę, oprósz solą i połóż na niego łyżkę masła. Daj odpocząć wołowinie 5 minut.

- Rukolę przepłucz i osusz. Groszek cukrowy przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu ( czyli w gotującej się wodzie trzymaj go 2 minuty ). W misce połącz oliwę, cytrynę, pieprz oraz sól. Wrzuć warzywa i wszystko razem wymieszaj.
- Przełóż wszystko na talerz i Gotowe!

SMACZNEGO!



Follow Me
















Komentarze