Czas na drób!






Czas na drób!




Cześć! Tak jak pisałam w poprzednim poście, przepisy będę wrzucała co 2 tygodnie. Mam nadzieję że Was to nie zniechęci 😉
Ostatnio w Anglii było bardzo gorąco, ledwie co funkcjonować było można, ale nie ma co narzekać. 
Ostatnio odwiedziliśmy kolejny kawałek Wielkiej Brytanii, a mianowicie byliśmy we Walii, w mieście Llandudno. Jest tam tak pięknie że nie chciało mi się wracać do domu. Weszliśmy się na górę gdzie tam w towarzystwie pięknych widoków, mogłam odbyć 20 minutową medytację. Polecam takie wyciszenie w takiej formie.   Mimo tego że byliśmy nad morzem, nie zjedliśmy ryb. Postanowiliśmy jednak wypić kawę, zjeść lody oraz pączki z dziurką, które okazały się PRZEPYSZNE! Lody były tak samo pyszne i tak samo smakowały mewą które w locie wyrwały mi lody z ostatnią kulką. Dlatego uprzedzam, jeżeli kiedykolwiek będziecie  nad morzem, usiądźcie z jedzeniem i zakrywajcie je w miarę możliwości. Bo właśnie tego dnia możecie dowiedzieć się  jak mewy są bezczelne 😂


 Dziś postanowiłam wrzucić kolejny obiadowy przepis na kilka osób. Nie jest skomplikowany i przygotowuję się go szybko. Jedyny minus to oczekiwanie, ale warto! A Wasi goście będą zachwyceni.



Składniki:

- 6 ćwiartek z kurczaka
- 4 duże szalotki
- 4 rozgniecione ząbki czosnku
- 250g pomidorków koktajlowych
- garść śliwek suszonych
- 2 i pół łyżki przyprawy Ras el hanout ( można ją dostać w każdym markecie )
- łyżka soli morskiej
- szczypta pieprzu
- garść natki pietruszki
- 700 ml bulionu lub wody
- dodatkowo do zagęszczenia sosu, czubata łyżka mąki ziemniaczanej + trochę płynu z wywaru

- 2 kg małych ziemniaków
- garść natki pietruszki
- 8 listków szałwii
- sól, pieprz i oliwa

Sposób przygotowania:
- Mięso należy oczyścić, umyć i wysuszyć. Na gorącej patelni należy zrumienić kurczaka. Następnie do kurczaka wrzuć szalotkę pokrojoną w półksiężyce, suszone śliwki, pomidorki, przyprawę, sól oraz pieprz. Zalej wszystko bulionem lub wodą, zagotuj i duś na małym ogniu przez 1h i 30 min.

- Po upływie 30 min przygotuj ziemniaki. Nagrzej piekarnik lub grill na 200 stopni. Opłucz i wysusz ziemniaczki. Do miski wlej oliwę, dodaj pieprz, sól, szałwie oraz nać i wymieszaj ziemniaki. Wstaw do piekarnika na 1h .

- Po upływie czasu duszenia kurczaka, wyjmij mięso ostrożnie na talerz. Zagęść sos. Dodaj natkę pietruszki i dopraw sos do smaku.

- Tak podawaj kurczaka z sosem i ziemniakami. Gotowe!

SMACZNEGO!
 
Follow Me

Zapraszam na grupę
Maniaplanowania -
którą znajdziecie na facebooku 














Komentarze