Papryka faszerowana


 Papryka faszerowana 

Hej kochani!
Ostatnim czas mam bardzo intensywny. Głowę cały czas mam czymś zajętą ale to nie znaczy że nie znajdę czasu aby podsunąć Wam kolejny pomysł na smaczne danie, które możecie wykorzystać przy domówkach czy normalnym obiedzie. Główny bohater to papryka. Często czytam na grupach że wychodzi twarda, a ja dziś przedstawię Wam opcje którą możecie wykorzystać aby papryka wyszła idealnie, aby farsz nie był suchy. 
Tak więc krótko i na temat, zapraszam do kuchni! 
Składniki:
- czerwona papryka 6 sz.
- wołowe mięso mielone 300 g
- ryż basami, kubek 250 g
- pieczarki 200 g 
- 2 marchewki
- duża biała cebula
- garść świeżej natki pietruszki oraz taka sama ilość kopru
- 4 ząbki czosnku
- przyprawy - pół łyżeczki kurkumy, łyżka słodkiej czerwonej papryki w proszku, pół łyżeczki płatków chili, pieprz

Sposób przygotowania:
- Nastaw piekarnik na 200 stopni. Paprykę wydrąż i umyj, dodatkowo ja za pomocą łyżki starałam się usunąć białe błonki i jeszcze trochę ze ścianek papryki aby weszło jak najwięcej farszu. Posyp solą.  Ustaw paprykę w brytfance i wlej wody. Przykryj w wstaw do piekarnika na 25 min.
- Ryż gotować tak jak w tym przepisie Prawidłowo ugotowany ryż lecz czas gotowania skróć, aby ryż był półtwardy, musisz po prostu go spróbować :) Po tym czasie przedrzeć ryż i wsyp do miski.
- Marchew umyj, obierz i zetrzyj na drobnych oczkach, cebulę i pieczarki pokrój w drobną kostkę.
Warzywa podsmaż na oliwie aż będą al den te. Po tym czasie przeżuć wszystkie warzywa do ryżu. 
- Czas na mięso. Czosnek rozgnieć przez praskę, na tą samą patelnie wlej oliwę i podsmaż dosłownie chwile czosnek. Po chwili wrzuć mięso mielone. Wsyp wszystkie przyprawy. Smaż je aż będzie prawie gotowe do spożycia. Po tym czasie wrzuć mięso do warzyw.
- Poszatkuj natkę pietruszki oraz koper i wrzuć do miski, przemieszaj.
- Gdy papryka będzie gotowa, zmniejsz temperaturę w piekarniku do 180 stopni. Wyciągnij papryke i faszeruj ją farszem :) Uklep farsz w papryce. Wstaw do piekarnika na 30 - 40 minut . Po tym czasie posyp papryki serem i wrzuć na 4 minut. Gotowe!

SMACZNEGO!

Follow me 
































Komentarze